INLOGGEN

Actueel

4 juni 2019


5 tips voor het schrijven van de perfecte vacature

Hoe maak je jouw vacature het meest aantrekkelijk? Wij delen vijf tips over dit thema.1. Meer is minder: schrijf korte teksten
Houd de vacature kort. Uit een analyse blijkt dat vacatureteksten die tussen 700 en 2000 tekens (100 tot 325 woorden) tot 30 procent meer sollicitaties leiden.

Vaak worden er onnodig veel loze woorden in vacatures gebruikt, zoals ‘marktconform salaris en uitstekende arbeidsvoorwaarden’. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden, Wanneer je de tekst kort houdt, kom je tot de kern.

2. Beschrijf je organisatie eerlijk
Een kandidaat wil graag weten waarom hij of zij voor een specifieke organisatie moet kiezen. Beschrijf in de vacaturetekst wat jouw bedrijf uniek en speciaal maakt.

Ook leuk; laat de tekst door een collega schrijven. Vraag je medewerkers om hun eigen vacaturetekst te schrijven. Je krijgt zo echt een goed beeld van wat de functie inhoudt en wat er dus in de vacaturetekst moet komen.

3. Kies zoektermen waar kandidaten op zoeken
Gebruik termen waar potentiële nieuwe werknemers daadwerkelijk op zoeken. Ga dus niet voor ‘Java-ninja’ of ‘Java-hacker’ als je op zoek bent naar een Java-ontwikkelaar. Door het gebruik van creatieve zoektermen komt de vacature niet naar boven in de zoekresultaten.

Een andere valkuil is het gebruik van interne termen. Gebruik daarom bijvoorbeeld de titel ‘Marketing Event Coordinator’, in plaats van de interne benaming ‘Marketing Coördinator II’. Ga ook na of de vacaturetitel past bij de inhoud. Zoek je bijvoorbeeld echt een coördinator, of eigenlijk meer een leidinggevende?

4. Kijk nog eens goed naar de eerste alinea
Besteed extra veel aandacht aan de eerste paar zinnen van de vacature. Neem juist in de eerste alinea de belangrijkste zoektermen op. Zo zorg je ervoor dat potentiële kandidaten getriggerd worden en de rest van de vacature ook gaan lezen.

De eerste zin moet geen droge opsomming van deze zoektermen worden. Het is heel belangrijk om ook woorden mee te geven die linken aan de beleving en cultuur van je organisatie.

5. Blijf experimenteren
Als de vacature eenmaal online staat, ben je nog niet klaar. Scherp hem aan en analyseer hoe de vacature het doet. Met deze informatie kan je al je vacatures optimaliseren en sneller de juiste kandidaat vinden.

Kijk daarvoor ook naar de vacatures van andere bedrijven in jouw branche. Hoe zien hun vacatures eruit? Welke woorden gebruiken ze? Wellicht gebruiken zij strategieën die ook voor jou nuttig kunnen zijn. Het is goed om bewust te zijn van verschillende wervingsmethodes, misschien kom je zelfs op geniale ideeën.


Bron: RTLnieuws/Indeed

Nieuwsoverzicht